Председателят на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в парламента Михаил Камбарев заяви в студиото на "България сутрин", че трябва да предприемат много спешни реформи в КПКОНПИ.

"Ще освободя България от корупцията", заяви премиерът Кирил Петков в интервю за лондонския седмичник Observe преди дни.

"Трябва тази институция да стане работеща. Комисията не прие доклада на КПКОНПИ за 2021 г. Докладът не отговаряше на усещането за несправедливост в България. Бяха представени данни, така че докладът да изглежда добре. Липсваше от КПКОНПИ колко дела са препратили към прокуратурата, колко са осъдителните присъди, дали не са загубили по-голямата част от препратените дела и дали няма други случаи, които стоят на трупчета", обясни той.

Още по темата

Не сме толкова далеч от промяната тъй като законите ни са написани добре и функционират, смята Камбарев. Изпълнителната власт, по думите му, също си върши работата.

"Има само едно последно звено, което е останало - в лицето на прокуратурата и Гешев, които трябва да започнат да работят, и ще имаме работеща съдебна система. Проблемът ни е в последната стъпка - че няма последствия. Превъзпитание се прави с добър пример. Би трябвало всеки да е равен пред закона - не да сме малко населено място и премиер. Ако нашата прокуратура не желае да произведе резултати, някой друг ще им покаже как се прави - работим с Европейската прокуратура", каза още Камбарев.

"Не може да разчитаме на някого отвън да оправя домашните ни работи", отбеляза пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова.

Тя подчерта, че би могло да даде добър резултат постоянството в усилията. Борбата с корупцията не е кампанийна дейност, това е буквално всеки ден всички държавни органи да имат ежедневно усещане за контрол. Да не се допуска в нито един момент да се нарушават правила и норми, наказанията трябва да бъдат неотменими при изпълнението им, категорична е Маркова.

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов

"Разковничето е в доказателствата, няма значение кой ще ги събира. Важното е кои от доказателствата биха могли да издържат в съда. Ако се базираме само на показанията на двама свидетели, не бих показала ненужен оптимизъм. Иначе презумпцията за невиновност просто не действа. Ако представят всички необходими доказателства за повдигане на обвинение, няма прокурор, който да има откаже", коментира Маркова.

Камбарев не се съгласи с нея и припомни, че прокуратурата отказа да повдигне обвинение на базата на дадените показания. Не желаят да съберат нещо повече и да проведат разпит с Васил Божков, ще продължаваме да им изпращаме доказателства, изтъкна той.

"Трябва да напомним, че има активен и пасивен подкуп. Когато някой твърди, че е давал пари на някой друг, самият той е потенциално подсъдим за това, че е давал парите. Прокуратурата казва, че няма проблем Божков да даде показания в България, но след това ще му повдигнат обвинение за активния подкуп. Актовете на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, вероятно това е перспектива, на която ще бъдем свидетели", каза още Маркова.

Според Камбарев са много причините на Бойко Борисов да му бъдат повдигнати обвинения. А съдебната ни система трябвало да се освободи от зависимостите и да има човек, който да я поведе.

"Прокуратурата не желае да продължи случая с Борисов. Това не е горещ картоф, който сме подали на прокуратурата, за да я изложим", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase