Върховният административен съд изпрати писмо до Висшия съдебен съвет, с което му дава указания да вземе решение по искането на правосъдния министър от лятото на 2021 г. за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Тогава ВСС остави искането без разглеждане с мотива, че е недопустимо.

Тълкувателното решение на Конституционния съд обаче гласи, че правосъдният министър може да прави такова искане. Надежда Йорданова вече  даде заявка, че  съвсем скоро ще отправи ново искане до ВСС за предсрочното отстраняване на Гешев.

"С интерес очаквам да видя какви материали ще ни изпратят в предложението. Но няма как да не ме впечатли насочването на фокуса към това какво решение трябва да вземе ВСС и това, че то ще бъде тест. Мен ме притеснява, че някой предварително е решил какво е правилното решение. Ние трябва да подходим обективно. Не можем предварително да сме натоварени с решение, което да вземем", заяви членът на ВСС Евгени Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е странно преди още искането да е постъпило във ВСС да се дават оценки, присъди и да се казва кой е виновен и кой - не.

"Нека оставим органите да си свършат работата спокойно и обективно. Нека видим какви са доказателствата. Усеща се натиск по всички направления. Включително такъв личи и от изказванията за очакванията и това какво ще се случи с ВСС, ако не бъде взето правилното решение. Даже се чуха думи, че този състав ще бъде унищожен", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че ако този състав бъде предсрочно освободен, ще трябва да бъде назначен друг, а дотогава съдебната система може да остане на самотек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase