Снимка: АПИ
fallback

Министерството на финансите ще обжалва в съда отказа на Софийската градска прокуратура да образува наказателно производство за заварените от служебното правителство десетки договори, сключвани от АПИ без тя да има парите за тях.

„В случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба“, посочват от МФ.

„Няма как „без умисъл“ АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки“, категорични са от МФ.

Сигналът беше внесен от Асен Василев и от служебния регионален министър Виолета Комитова на 29 юли м.г.

Според тях дългогодишна практика в АПИ по времето на ГЕРБ е било да се сключват договори за едни суми, които след това значително нарастват с анекси за допълнителни дейности и получилата се сума над бюджета на агенцията да идва при разпределянето на излишъка в края на годината.

Така при опит дейностите да се вършат по начина, по който се очаква, се оказва, че за стотици километри възложени и изграждани или ремонтирани пътища просто не може да се плати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

toti

преди 2 години

Явно много са лапали по веригата и сега са в амнезия ,или кой изяде баницата не се разбра,било тъмно и мрачно време

13

Биволъ

преди 2 години

Когато герберите строяха( не крадяха,както се опитват Радевите мекерета да ни внушат), Бойко Рашков пляскаше с ръце като Шехерезада и купуваше имоти и строеше имения с 12 *** и така до 19.

12

Анонимен

преди 2 години

Тези от прокуратурата нещо много взеха да нахалстват.Не знам до кога да ги търпим?

fallback