Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд върна делото за събарянето на оранжерията в парка "Росенец" за ново разглеждане от друг състав на Административен съд - Бургас. Обектът е част от луксозен комплекс, станал известен като летните сараи на Ахмед Доган.

Съдебно-техническата експертиза е установила, че има разминаване в квадратурата на оранжерията и описания в документите обем, съобщиха от пресцентъра на ВАС. В заповедта за събаряне тя е описана като 400 кв. метра, а след извършена съдебно-техническа експертизата станало ясно, че е над 900 кв. метра. Според съдиите така не става ясно коя част от обекта трябва да бъде съборена.

Според магистратите не е изяснена и годината на построяване на обекта, която е от значение за режима на търпимост на обекта.

Посочените нарушения на съдопроизводствените правила са съществени са пречка пред касационната инстанция - ВАС, да се произнесе по съществото на спора.

Административното дело бе образувано по жалба на дружеството "Хермес солар" ООД против решението на административния съд в Бургас, с което бе потвърдена заповед номер 3438/11.12.2020 г. на заместник-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас за събаряне на оранжерията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase