Снимка: Pixabay

Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание.

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор, съобщиха от държавното обвинение.

Още по темата

След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК.

Депутатът от ИТН Радостин Василев разказа пред партийната телевизия пред председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов, че той се е срещнал с Татяна Дончева по нейно искане.

По думите му Дончева е отишла в канотрата му и е говорила неприятни неща както за Николай Хаджигенов, така и за лидерката на БСП Корнелия Нинова. Пред Василев Дончева била написала на бяло листче няколко имена на депутати от ИТН и числото 500 К.

"Поведението й беше странно. Тя започна отдалече, че вярва, че в ИТН има петдесетина нормални, които могат да изземат функциите на сценаристите. Разказа, че трябва да ви отстраним от ръководството на ИТН. Казах й, че това е невъзможно. Тя каза, че ако 20-30 депутати могат да бъдат отцепени, каза, че трябват лидерски качества, но Ива Митева нямала", разказа депутатът от ИТН.

"Тя си драскаше пред нея през цялото време на един лист. Тя констатира, че Хиновски може да бъде привлечен, Виктория Василева, аз и Ива Митева. На това листче имаше сумата "500 к", аз го видях. Имаше имена по листчето. Аз, като го видях, не реагирах, след минута, като го видях и казах, че никога това няма да се случи поради мои морални доводи", разказа Радостин Василев.

"Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп, разказвам историята, хората да си правят изводите. Като видях написаната сума, ми стана неприятно. Казах й, че ИТН е кауза", твърди депутатът.

В отговор снощи Дончева се закани да съди Василев и Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase