Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Висшият съдебен съвет публикува доклада със сигналите от МВР срещу главния прокурор Иван Гешев. Документът беше изпратен до Министерството на правосъдието.

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”.

Oще по темата

Освен това е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите „недопустими публични действия и изяви”.
На сайта на МВР бяха публикувани и мотивите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

В тях са посочени публикувани от прокуратурата СРС-та на разговор между президента и командващия ВВС ген. Стойков, разговорите на Васил Божков с бившия депутат Александър Паунов, както и разпространени данни от мобилния телефон на Пламен Узунов

Като основания за това са посочени още нахлуването на прокуратурата в президентството миналото лято, широко отразено в медиите (дадени са и линкове към публикации), отказа на Иван Гешев да бъде изслушан в европарламента.

"Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията „прокурор“. Обществото остава с впечатление, че като висш магистрат, той демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното", мотивира се Бойко Рашков. Според него има впечатления за политическа ангажираност на Гешев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Рашко

преди 2 години

Рашков е назначен за да действа по ретро ченгеджийски приоми в защита на президентския съветник, който вече беше разкрит като покровител а също и като получател на пакетчета в ресторанти докато води необезпокоявани разговори с отстранени лични телефони през две маси. Браво!!! Затова Гешев е виновен, да Рашков да прецеденте.

113

към к.126

преди 2 години

Тази информация не може да се публикува до завършване на досъдебното производство. Основното правило е , че човек е невинен до издаване на осъдителна присъда, а вие с вашите " публикации" настройвате общественото мнение негативно спрямо обвиняемите от СпП. И ги държите в ареста по 1,5-2 г., а те ви осъждат в ЕСПЧ, но глобите не ги плащате вие, а ние, хората на БГ.И друго: цели 110 години следствие, прокурори и съдии са били в МП. Това са години и на демокрация, и на соцобщество.Значи може и така

112

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен, к.114 Добре си решил да защитиш Каскета, защото освен 2000-те прокурори и следователи няма кой да го защити. Написал си две изречения, в тях 8 грешки, гусин прокурор... Вчера при Ризова гост беше шефът на асоциацията на прокурорите. От речта му запомних само кокоренето на очите и твърдението, че СпП могат да публикуват записаната със СРС информация, та хората да знаят с какви престъпници си имат работа спецпрокурорите на Каскета. Само че законът повелява тази информация да не с

fallback