Снимка: БГНЕС

Заловеният у нас преди няколко дни хероин е пристигнал по море в България, в пристанище Варна-запад. Той е бил натоварен в 4 големи контейнера, скрит в готови изделия – мраморни плочи, с мрамор с доста високо качество. Това стана ясно по време на пресконференция на Специализираната прокуратура.

Количеството хероин е около 500 кг. Пробата е доста добро качество хероин. По цени на родния пазар стойността му е около 25 милиона лева.

Още по темата
Хероинът е предназначен вероятно за Западна Европа, българският пазар не може да поеме такова количество хероин, категорични са от специализираната прокуратура.

След разтоварването стоката е била насочена към Сливен, където е трябвало хероинът да бъде изваден от съответните мраморни плочи. Именно тогава и наркотикът е задържан от органите на реда.

Ролята на България в схемата е била стоката да достигне тук по море и да се разтовари, като по сухопътна граница да бъде насочен към други държави.

Касае се за престъпна дейност от чужди граждани, но на този етап от прокуратурата не дават повече подробности.

Специализирана прокуратура наблюдава това досъдебно производство от 4 месеца. Две деца са задържани, предявени са им 3 обвинения.

Задържаните са турски граждани. Лицата са с чисто съдебно минало.

"Каквото и да се случи оттук нататък с наказателната отговорност на подведените лица, това е голям успех. Говорим за половин тон наркотично вещество, което е заловено, което означава, че по законите на Република България ще бъде унищожено. Второ - като външна граница на ЕС, не сме допуснали това количество да бъде насочено към друга държава", заяви Валентина Маджарова, изпълняваща функциите на ръководител на спецпрокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase