Снимка: Pixabay
fallback

"Ако е имало използване спрямо когото и да било на СРС, е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно", коментира Димитър Узунов - бивш представляващ ВСС, по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев, пред bTV.

Той добави и че вярва на спецсъда, че "не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите".

Oще по темата
Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода.

Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът.

Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител.

"Кой е подслушван тогава", запита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене. Узунов обясни, че всеки съдия може да даде подобно разрешение.

По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред.

Узунов коментира и темата за искане на затваряне на спецсъдилищата, като каза, че исканият анализ не може да се направи за 2 месеца.

"48 000 дела за 10 години, дори и 6 месеца е малък срок за подобен анализ. През тези 10 години и дела има 2705 подсъдими, 2300 са с осъдителни присъди, 405 - с оправдателна“, каза бившият представляващ ВСС.

Той добави, че има осъдени знакови фигури - Румен Овчаров, на първа инстанция, кметицата на "Младост", шеф на сектор в криминална полиция и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Васи

преди 2 години

Случайно ако ти ударя един зад врата! Ама съвсем случайно,ей така по врата.Всичко ще е съвсем случайно.А,случайно да ни вземате за балъци?

62

иис

преди 2 години

Всъщност това че са били подслушвани политици е тежко признание че те са се ангажирали с криминални елементи. В подкрепа на това ще кажа че ние всички бяхме свидетели какво народно събрание се събра след последните избори.Колкото до разчистването на сметки от служебното правителство, това само демонстрира безсилието на въпросните лица пред закона.Радев трябва да подаде оставка и да договори с прокуратурата пълни самопризнания за да избегне ефективна присъда

61

Смела

преди 2 години

Да ги подслушват, щом ги е страх има какво да крият, особено фигуранта. Мен и да ме подслушват не ми пука, аз не крия нищо.

fallback