Снимка: БГНЕС

Обединените арабски емирства екстрадират у нас Георги Попов и той ще бъде конвоиран до арест на територията на България, обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

По-рано през деня Васил Божков съобщи в социалната мрежа „Фейсбук“, че Георги Попов, един от най-приближените до бизнесмена, се връща по собствена воля днес в България. Пред bTV обаче говорителят на главния прокурор уточни, че ОАЕ екстрадират Попов.

„Още на 5 май тази година се получи писмо с особена важност от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ чрез Интерпол - Абу Даби. В това писмо се сочи, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на Георги Попов. Екстрадицията бе по молба на главния прокурор на България“, обясни Милева.

Както е известно, Попов бе обявен за международно издирване по искане на прокуратурата във връзка с участието му в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков и с участието на длъжностни лица. Групата е била създадена с цел извършването на тежки умишлени престъпления – изнудване, принуда, подкупи на длъжностни лица, търговия с влияние и длъжностни престъпления, сочат от държавното обвинение.

Тази сутрин обвиняемият Георги Попов е предаден на служители на Главна дирекция „Охрана“, на които е възложено да го придружават в полета от Дубай за България.

На Попов е издаден временен паспорт. Той ще бъде конвоиран до арест на територията на страната, уточни още Сийка Милева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase