Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Варна предава на съд 56-годишен мъж от Русе, укрил данъци в особено големи размери - над 120 000 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Ще му бъде търсена наказателна отговорност за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения от 85 300 лева по закона за ДДС чрез използване на документи с невярно съдържание. Мъжът ще бъде съден и за укриване на данъци по ЗКПО в размер 42 650 лева.

Според обвинението през лятото на 2014 година русенецът платил на мъж от Габрово, за да регистрира на негово име търговско дружество, което веднага бил упълномощен да управлява. Фирмата извършвала търговия с пилешки продукти с румънски фирми.

През 2015 г. обвиняемият включил в счетоводството на компанията фактури, с които отчел мними покупки с декларации по ЗДДС. Година по-късно, като представляващ търговското дружество, укрил задължения по ЗКПО, като не подал годишна данъчна декларация.

Мъжът вече е осъждан за аналогично престъпление, извършено в миналото. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на затвор от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото му имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase