След 15 години се оказа, че няма виновни за смъртта на двете жени, върху които се срути сграда на столичната улица "Алабин". Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди на четиримата обвинени.

Руините от сградата на "Алабин" 39 затрупват Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 година. Малко след 18:00 часа четириетажна сграда на столичната централна улица се срутва до основи.

Двете жени остават под нея. Делото за смъртта им започна едва 10 години по-късно, след като е спирано многократно от прокуратурата.

Още по темата
"Това е най-лошото, което може да се случи на една майка на едно дете. Чавдар Ангелов и Първолета Никова – те точно затова работиха, да няма дело", каза майката на Деница Ченишва - Александрина Ченишева.

Обвинени са собственикът на сградата, техническият ръководител на ремонта, инженер и строител на обекта. Две години след старта на процеса четиримата са оправдани, а присъдата, макар и обжалвана, е потвърдена на още две инстанции.

"Приема се, че сградата е била в аварийно състояние и това е допринесло до нейното срутване. За мен тази сграда е паднала с оглед нарушаване на конструкцията – огъване на конструкцията, която в основата е била метална. На принципа на легото, както сега строят децата", коментира адвокатът на семейството на Петрина Христова - Емил Милев.

В мотивите на ВКС се подчертава, че по делото липсват доказателства за разрушаване на стени не само от посочените четирима работници, но и от когото и да е било, а именно конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са водещите фактори за срутването на стената.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

33

:)

преди 1 месец

Ако имате къща и тя може да рухне и да убие някой - не сте виновни - авария.Да ни е жива и здрава прокуратурата....ей няма друга като нея. Българския съд си съперничи само с Руския съд..най-добрите.Да живееш в БГ е Радост, Радост.Седи в къщи не гласувай и се пази..да не падне нещо.

32

Анонимен

преди 1 месец

Държавата с нейните органи ни натиква пред носа с нейните действия, че ние не значим нищо за нея.Цял куп от едни хора ходят и ровят 6 години за да излязат накрая и да кажат, че не са свършили нищо.Не вярвам в българското правосъдие, не вярвам на българските съдии, адвокати и на цялата им съдебна машина.Не вярвам и не съм единствен.Изпитвам съжаление за редките случаи на доблестни юристи като Лозан Панов, които са принудени да търпят едноклетъчни около себе си. Бог да ни е на помощ..

31

Анонимен

преди 1 месец

Де факто съдът легитимира освобождаването на собствениците от наказателна отговорност.Щом в центъра на столицата ни загиват две млади момичета и държавата и съда вдигат рамене след 6 години, мога да си представя какво става с по-леките престъпления. Ако аз сгафя нещо, ще менатикат в пандиза, защото съм обикновен човек, но ако някой богат селски бабаит сгафи, за него оставка и спокойни старини.Това не е безучастие на съда, а безразличие.