Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ще има прокурор, който ще разследва обвинител №1. Тази фигура се въвежда с промени в НПК, които бяха приети от парламента на първо четене. Предложението е на ГЕРБ и Обединените патриоти. Според приетите текстове този прокурор ще се избира по предложение на не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия.

Пленумът на ВСС с обикновено мнозинство ще избира прокурора, който да разследва сигнали за извършени престъпления от главния прокурор. Този нов прокурор ще има 7-годишен мандат. Кандидатите за поста трябва да имат не по-малко от 12 години юридически стаж, много добра атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания през последните 5 години.

Още по темата

Изборът на този прокурор ще започне един месец, след като промените в НПК влязат в сила, а до три месеца той вече трябва да бъде избран от ВСС.

Управляващите мотивираха предложението с препоръките на Европейската и Венецианската комисия. Красимир Ципов от ГЕРБ коментира, че трябва да бъде проведена такава процедура и да стартира избора на такъв кандидат до края на мандата на този парламент.

Според него с въвеждането на фигурата на прокурор, който ще разследва главния, ще се отговори на обществените очаквания и на тези на европейските партньори на България.

От БСП се обявиха против предложението на мнозинството. Според Филип Попов това е поредната каша на управляващите.

Коментари Напиши коментар

92

DC

преди 2 месеца

"С въвеждането на фигуранта-прокурор, който ще разследва главния, ще се отговори на обществените очаквания и на тези на европейските партньори на България."

91

Странджата

преди 2 месеца

Това не е глупост а старание на Баце да угажда на всеки най вече на Гошо Тъпото и Прецедента ! С което показва че е наивен до глупост !

90

Анонимен

преди 2 месеца

По - голяма глупост от това едва ли има ........ Този който го е внесъл в народното събрание, трябва да лежи доживотно без право на замяна. Сигурно е някой от мафията.