Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия, където я търсят за 3 престъпления – кражба с подправяне на документи, присвояване и лека телесна повреда на полицейски служител, пише вестник "Монитор".

Българката е обявена за международно издирване от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 9 октомври т. г. Според обвинението на германските власти, в периода ноември 2018 г. до януари 2019 г. Моника е откраднала от касата на магазин, в който работила като продавачка, най-малко 5400 евро.

Има данни, че между 01.10.2018 г. и 25.01.2019 г. обвиняемата е присвоила допълнително и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвинение е, че свалила стикер за технически преглед и номер от чуждо превозно средство и ги сложила на своя автомобил, за да създаде впечатлението, че е редовен и може да участва в пътното движение.

На 25.01.2019 г. при неправилно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски служител. Нашенката му показала среден пръст, за да изрази своето пренебрежение. След като впоследствие била помолена да представи шофьорската си книжка и документите на превозното средство, тя внезапно тръгнала с колата и блъснала полицейския служител.

Моника е от Казанлък, но отседнала в дома на своята майка във Варна, където е била задържана на 20 ноември, т.г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство. Максималният срок на наказанията за всяко едно от повдигнатите обвинения, според германския Наказателен кодекс, е по 5 години "лишаване от свобода".

Пред съда Моника изрази съгласие за доброволно предаване на германските власти. В съдебното заседание защитата й помоли съда да определи мярка "домашен арест", като изтъкна, че Моника има постоянен адрес, работи във Варна и няма основания да се счита, че може да се укрие.

Според адвокатите, отправените обиди и телесна повреда на полицейският служител били нанесени, тъй като той не се е легитимирал. Българката била провокирана, понеже против волята й, полицаят отнел ключовете на колата и едва по-късно се представил, което защитата определи като превишаване на служебните правомощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушение.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Моника е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. До фактическото й предаване на германските власти за Моника беше определена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Коментари Напиши коментар

11

Пропов

преди 3 месеца

Е ка ще и взел ключа, след като Тя е запалила колата и е тръгнала с нея. А Тя що за стока е, щом вади среден пръст на длъжностно лице, и то в момент в който е в нарушение. Абе я кажете нещо за произхода и образованието на тази Българка?

10

Анонимен

преди 3 месеца

Бог да съди германия и запада.

9

Анонимен

преди 3 месеца

А когато има престъпление към Българи от страна на немски работодатели или полицейска и в здравеопазването дискриминация към Българи а и делящият ислямски съд в германия делящ хората на етнополитически принцип.Колониялните Медий в България като блитц.бг,бтв...културно отказват да публикуват станалото.