Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли иска на държавата срещу бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за двореца "Царска Бистрица", съобщава правният сайт lex.bg.

Още по темата

Това е първото дело, което царят и сестра му печелят срещу държавата. Досега държавата спечели делата за "Cитняĸoвo", "Capъгьoл", както и за бившeтo cтoпaнcтвo ĸpaй Bpaнa.

Тезата на държавата по делото беше, че тя притежава Царска Бистрица на три основания. Първо, по силата на Закона за горите от 1897 г., като поддържа, че се ползва от въведената в него презумпция, че горите са държавни.

Второто основание, което изтъкваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което води делата е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по давност от 1900-1930 г.

И последният мотив на държавата да настоява, че е собственик беше конфискационният закон от 1947 г., с който са отнети всички царски имоти. Като твърдеше, че решението на КС, с което той беше обявен за противоконституционен през 1998 г., няма нито обратна сила, нито реституционен характер.

ВКС обаче отхвърля всички тези аргументи.

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 7 месеца

Сега ще платиш ли за поддръжката,материалите и заплатите на работниците,който са поддържали този обект?И ти нямаш нищо,алчен просяк такъв,чудиш се какво да гепиш от България!

98

Анонимен

преди 7 месеца

Пиявица алчна,кога ще се махне от България Симеон 2?

97

Реалист

преди 10 месеца

Само така!!!Да се готвят Царева ливада и Царево...,,Български съд"