Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

6778 предмета с белези на културни ценности са открити в В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“, съобщи  говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Oще по темата

От тях 212 от тях са регистрирани, а останалите са незаконно придобити, вероятно с помощта на иманяри.

„Прокуратурата счита, че останалите 6566 броя предмети се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“, подчерта тя.
 
Според нея повече от предметите са съхранявани в нарушение на всички международни стандарти. Държани са в кутии, кашони, найлонови пликове.

Милева обясни, че антиките са били придружени с бележки с ръкописен текст, обозначаващи области в страната, което  означава, „че са били придобити незаконно от иманяри и изкопани от българската територия“.
 
Под подозрение е и официалната колекция, защото има данни, че оценката на предметите в нея е занижена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 3 години

Не е казано че римско и Иван Асен са едно и също става въпрос за история има изкарани предмети от римско на както знаете Иван Асен е царувал в Търново просто история която зариваме а Италия не можеш да построиш нищо ако има историческо находище

40

Анонимен

преди 3 години

В Търновско е селото там има и минерални извори а селата все повече се рушат Селото е близо до онова което описва и Мутафчиева в романите си за Иван Асен 2-ри Всичките се превръщат в едни призрачни села

39

До 39

преди 3 години

Кое е селото?Иван Асен не е живял през римско а има..няма 1000 години по късно!))

fallback