Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура възложи на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверка за спазването на изискванията за качество на течните горива, както и на нормите за съдържание на олово, сяра и други замърсители в тях.

Държавното обвинение се е самосезирало по медийни публикации.

Проверката ще е по отношение на лицата, които доставят течни горива и спрямо крайните им разпространители в обекти като резервоари за съхранение и използване на течни горива в търговски, производствени и складови обекти, петролни бази и терминали, бензиностанции от колонките за зареждане, подвижни цистерни за превоз на течни горива.

Чрез прилагане на декларации за съответствие на митнически, транспортни, счетоводни и други документи, вземане на проби и изпитване в акредитирана лаборатория трябва да се установи спазват ли се изискванията за качество и нормите на съдържание на съответните вещества в течните горива.

Освен това, поставена ли е на видно и достъпно за потребителя място маркировка, съдържаща информация за вида на горивото и изискванията за качеството му.

Върховната административна прокуратурата очаква информация за случаите на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, постановените административни актове на нарушителите и изпратени ли са  данни за извършени престъпления на МВР и на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase