Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

Пет дела образува Върховният административен съд след жалби на физически лица срещу заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с извънредното положение.

Делата ще бъдат разгледани в открити съдебни зали след като се обнародват обявленията за оспорванията в "Държавен вестник".

Oще по темата

Над 400 са жалбите, постъпили във ВАС срещу задължителното носене на маски, което стана такова преди 10 дни.

Заповедите, срещу които има жалби, са няколко.

Сред тях е заповедта за организираните КПП-та на входа и изхода на областните центрове и извършване на проверка за целта на пътуването.

Жалба е повдигната и срещу налагането на 14-дневна карантина на пристигащи българи в страната.

Дело се образува и по Забраните на събиране на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места в страната.

С определение от 15 април  по административно дело № 3300/2020 съдът е отхвърлил искането за спиране на изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, касаеща поставянето под задължителна 14-дневна карантина на завърнали се от чужбина български граждани.

С определение по същото дело от 16 април съдът е указал на жалбоподателя в 7-дневен срок от съобщаването да представи в деловодството на ВАС документ за внесена по сметка на „Държавен вестник“ такса за обнародване на обявления за оспорванията по реда на чл. 181, ал. 1 от АПК в размер на 20 лева за всеки оспорен общ административен акт.

При неизпълнение на указанията в срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

П. П.

преди 4 години

До 11 г-н Хан Крум. Това, че лекарите носят маски за няколко часа не значи, че са ефективни достатъчно дълго време. Медецинските маски са пледназначени да издържат няколко часа и след това се хвърлят, защото се губи полезната им функция, но това никой не го обяснява, защото онези отгоре преследват други цели а службата за народа е само формална.

22

П. П.

преди 4 години

Ама нали трябва все да забраняваме. То малко да напрегнат сивото вещество не могат. Ама ако ще е за кражба мислят малко повече, но и там им лъсва слабия интелуект

21

П. П. До 20

преди 4 години

До 20! Няма указание какви маски е задължително да се носят. Шалове? Обиквовени маски? Кое ще те предпази? Само някой да реши да кихне всичко ще мине през маската му. А медецинските маски не са ефективни след няколко часа. Маска на няколко часа ли ще сменяш. Ефекта от маските се губи. Ефективни са промишлените маски, които са и по скъпи. Нека подсигурят безплатно ефективни маски и тогава да препоръчват носенето. Ефективен метод са не маските а личното спазване от всеки на дистанция.

fallback