За теча от НАП се разследва фирмата ТАД Груп. Снимка: БГНЕС
fallback
Днес тръгва делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5,1 млн. лв., наложена заради изтичането на личните данни на милиони българи. 
 
Приходната агенция обжалва акта на Комисията за защита на личните данни още през септември, припомня Нова тв.
 
Тогава трима съдии си направиха отвод и сега процесът започва отново.
Oще по темата
Главният мотив за оспорването на акта е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и публичното им оповестяване са резултат от извършено престъпление. Те са осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.
 
От НАП обмислят и да съдят извършителите на хакерската атака. Целта е на тях да бъде наложено да платят постановената от КЗЛД глоба.
 
След незаконно разпространените ЕГН-та, адреси, имейли и други лични данни, Комисията постанови, че Агенцията по приходите не е приложила подходящи технически и организационни мерки и така се е стигнало до теча на информация.
 
Над 150 души пък заведоха колективен иск срещу НАП след теча на данни, те искат по 1000 лева обезщетение. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Глобата

преди 4 години

Глобата се налага за престъпна небрежност и безхаберие. Извършителите на хакерската атака ще ги съдят съвсем отделно от това. И няма как да прехвърлиш твоята глоба на извършител, който още не е осъден, защото в правовите държави си невинен до доказване на противното и на теория може и никога да не те осъдят. Ама с такива интелекти на всички нива в България, нищо чудно че *** НАП-аджии не правят изключение.А от морална гледна точка, бягането от отговорност е върховна наглост.

14

Анонимен

преди 4 години

По-интересното е кой персонално ще поеме отговорността за изтичането на данните. Защото глобата на НАП ще я плати отново данъкоплатецът - т.е. ние, тези, чиито данни изтекоха!

13

Анонимен

преди 4 години

че е престъпление кражбата на данни - престъпление е.че е престъпление не осигуряването на защитата по закона за личните данни - престъпление е.Че вдигнаха на шефката заплатата за постигнати резултати - престъпление е.

fallback