Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Заради високия обществен интерес то беше изтеглено с две седмици по-рано от предварително обявената дата - 23 октомври.

Освобождаването на австралиеца шест години и десет месеца преди края на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов предизвика обществена, политическа и експерта дискусия.

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова.

Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд, припомня БНР.

Според обвинител номер едно Калпакчиев и Иванова са предубедени, защото са формирали вътрешното си убеждение и въз основа на характеристика, че Джок Полфрийман се е поправил, направена от председателя на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, организация, награждавала преди време Калин Калпакчиев, и в един от годишниците, на които автор е била Весислава Иванова.

Освен заради високия обществен отзвук, но и защото, макар и освободен, Джок Полфрийман не може да напусне дома за чужденци в Бусманци, делото за предсрочното освобождаване беше пренасрочено за днес. Да присъстват на него се канят както негови защитници, така и хора, според които той трябва да изтърпи наказанието си до последния ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase