Снимка: архив, БулФото

Специализираната прокуратура проверява МБАЛ-Пазарджик след разследване на Нова телевизия за поставяне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от тях.

Случаят

Телевизията показа как доктор Петър Лазов е поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти. Според разследващите в държавната болница в Пазарджик той е взимал 57 000 лева месечна заплата.

Репортаж показа как при доктора отива здрав човек под прикритие с коронарография – изследване за нуждата от стент.

"Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира съвсем просто и лесно. Има един съд, който трябва да се стентира. Може да направим дясната артерия съвсем лесно и безопасно. Има в началото едно стеснение, което достига може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще направим, ще стентираме едната артерия, сега, дали ще сложа един стенд или 2 стента, нали не мога да ви обещая", заявява доктор Петър Лазов.

Пред камера лекарят не казва колко е заплатата му, която по информация на екипа на разследването е 57 000 лева.

"Това е лошо, това е много лошото. Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента", обясни проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница "Св. Екатерина".

Прокуратурата

По случая е назначна комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи.

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания, съобщиха от спецпрокуратурата.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" ще установява дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане.

Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase