Снимка: БТА, архив

Политиката на прокуратурата през следващите години ще е активно противодействие на битовата престъпност. Това увери заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата във Враца.

Повод за брифинга е разкриването на жестокото убийство преди месец на 62-годишния Тодор Кулин в дома му в село Згориград. Гешев каза, че бързото разкриването на извършителите на тежкото престъпление е станало възможно благодарение на професионалната и екипна работа на Окръжната прокуратура и ОД на МВР във Враца, за което им благодари.

По думите му за никого не е тайна, че държавата е длъжник на своите граждани в борбата с битовата престъпност. Недопустимо е български граждани, възрастни хора, нашите родители, баби и дядовци, да бъдат убивани по къщите си, запалвани с къщите, и да не може да им се осигурят едни достойни старини", коментира той.

Гешев отбеляза, че това е проблем на държавата и тя може да направи много повече. Това ще бъде приоритет за работата на прокуратурата в бъдеще, надявам се - и на МВР, каза още заместник-главният прокурор.

Иван Гешев добави, че вече са водени разговори с ръководството на Министерството на вътрешните работи за по-активна съвместна дейност в тази област.

Повдигнати са обвинения на двама мъже за извършването на умишленото убийство по особено жесток и мъчителен начин на 62-годишния жител на Згориград, каза наблюдаващият прокурор Камелия Трифонова. Тя допълни, че единият от тях е обвинен като подбудител и помагач, а другият - като извършител на убийството. От днес на единия е наложен постоянен арест с решение на Окръжния съд. Другият също е задържан и приведен в затвора за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода" с присъда за друго престъпление. Той се е укривал от изпълнението на присъдата. 

Двамата обвинени за жестокото убийство на Тодор Кулин са регистрирани за кражби и грабежи, допълни Янко Янколов, директор на ОД на МВР във Враца.

Доказателствата, които са представени от прокуратурата по случая с хакерската атака на НАП, са в минимален обем от това, което има по делото, и това няма да затрудни бъдещето разследване, коментира Иван Гешев в отговор на въпрос. Той допълни, че по това дело ежечасно излизат нови доказателства, които, ако това не пречи на разследването, също ще бъдат предоставени на обществото.

Гешев каза още, че публично оповестяване на факти и доказателства по разследвания на прокуратурата ще има и занапред, включително за да се оборват неверни твърдения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase