Снимка: Прокуратура Пресцентър

На 8 и 9 юли съвместен eкип за разследване от прокурори от Специализираната прокуратура, служители от ГДБОП, съдия-следовател и полицейски служители от Франция, извършиха действия по разследването на участници в организирана престъпна група за производство и експлоатация на скимиращи устройсттва, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

По време на действията в София и Добрич са задържани с Европейски заповеди за арест трима български граждани, за които са събрани доказателства за участие в престъпната група.

В Добрич е открита и работилница за скимиращи устройства, които впоследствие са били използвани за нелегално събиране на банкови данни на територията на Франция. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси, както и със СРС, са събрани множество доказателства за участие на тримата в организирана престъпна група.

Досъдебното производство на Специализирната прокуратура по случая е образувано през юни 2018 г. на базата на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател при апелативния съд в Лион във връзка с водено там наказателно производство срещу двама българи.

Те са били задържани няколко месеца преди това, докато посреднощ свалят скимиращо устройство от автоматична колонка за гориво. Предния ден собственикът на бензиностанцията забелязал, че на една от колонкте е монтиран "скимер" с микрокамера за записване на въвежданите ПИН кодове за банкови карти и информирал френските власти. Кадрите от видеонаблюдението показали, че двамата са поставяли и сваляли скимиращите устройства.

Събраните доказателства дали основания да се предположи, че двамата са част от по-голяма организирана престъпна група в България.

Съвместният екип за разследване на територията на България е сформиран на базата на споразумение между българските и френските съдебни власти. Тримата задържани с Европейски заповеди за арест в София и Добрич ще бъдат предадени на френските съдебни власти за нуждите на тамошното наказателно производство.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 седмица

До1. Пасмината тръгна от службите на ДС. Още в самото начало на червено синята мъгла. Уж ги разформироваха , но си останаха с тарикатски манталитет. Кой каквото можа краде от държавата устроиства, пари, адреси на западняци, тефтерчета, командировки зад граница, коли и прави група за далавера.

2

Анонимен

преди 1 седмица

Сите са българи!
"Анонимния" не знам кого имаш предвид, като пишеш "пасмина", но със сигурност знам, че "скимиращите" с "фабриката" са си чисти българи! И 80% от престъпленията, извършвани в чужбина са си дело също на българи! Та наистина не знам кого наричаш "пасмина" и кой наистина ни "прочува" в чужбина с "простотията" си!

1

Анонимен

преди 1 седмица

Прочуваме се всеки ден, Европа е вдигнала ръце от тази пасмина.
14г изнасилвачи в Германия, банда сканиращи във Франция, продяци в Италия, цинганории в Испания ...
Блатото сме ...