Снимка: БулФото

С нарочно постановление на водещия на разследването са повдигнати обвинения на 8 лица за участие в организирана престъпна група с цел превеждане на групи хора от територията на страната ни без разрешение на органите на властта и не през определените за това места. Това обяви пред журналисти говорителката на Специализираната прокуратура Сийка Милева, съобщава Агенция Фокус.

Още по темата

Вчера след специализирана акция бяха задържани 17 души за трафик на мигранти. Зам.-главният прокурор Иван Гешев разкри, че информацията за групата е получена при международната операция "Халифакс" през 2017 г.

"В сряда специализираната прокуратура ще поиска от специализирания съд да определи най-тежките мерки по отношение на всички обвиняеми, а именно задържане под стража", допълни още Милева.

Тя уточни, че в състава на организираната престъпна мрежа влизат двама български граждани, 1 сирийски, 1 иракчанин и 4 афганистански граждани.

Иначе на брифинга стана ясно и че сумата, която се е заплащала за трафикирането на едно лице, е варирала от 8 до 10 хиляди лева на човек.

"Заплащането се е извършвало чрез метода "хавала". Чрез този метод паричните средства не се превеждат по банков път или чрез други финансови институции. Така се избягват комисионни, такси и се спестяват пари от обръщането на паричните средства в различна валута", разказва говорителката на прокуратурата.

Парите се предавали на доверен човек, така нареченият "хавалдар", който предоставя съответната парола.

Сийка Милева съобщи, че някои от членовете на престъпната група чужди граждани са женени за българки, които изцяло били запознати с престъпната дейност на групата и помагали за нейната дейност. 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 седмици

какви са тези богати бежанци, аз ако тръгна да бягам... ще имам само заплатата си, смешната си заплата...

7

Шаран-БГ

преди 3 седмици

"........някои от членовете на престъпната група чужди граждани са били женени за БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНКИ........" Да си българин или българка е нещо отговорно и задължаващо пред целия свят!!! И точно такива "българи и българки" ни правят за смях по света и аз не смея да кажа по Европата , че съм българин. Не разбирам от всички тия политически мурафети и уйдурми, НО този серсемлик с" българите" и "българските граждани" трябва да се премахне. Нима не проумяват нашите политици тази простащина !?!?

6

View

преди 3 седмици

Добре е.
Друго какво да кажа освен да им
пожелая успех.