Снимка: БулФото

Каузата за мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел. И ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката. Това каза пред bTV министърът на правосъдието Данаил Кирилов тази сутрин.

Преди няколко дни говорител на европейската комисия потвърди намерението на институцията да предложи отпадане на мониторинга върху българското правосъдие и борбата с корупцията до края на мандата си. Това, което ще е определящо, ще бъде изпълнението на всички препоръки, отправени към България. Следващият доклад се очаква да бъде публикуван през ноември.

Според Кирилов, каузата за сваляне на наблюдението е обединила всички български евродепутати и дори сегашният вицепрезидент Илияна Йотова, която преди да влезе в Президентството беше също евродепутат.

Относно процедурата по избор на нов главен прокурор, Данил Кирилов беше категоричен, че няма да се възползва от правото си да номинира кандидат за поста.

"Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатура на управляващото мнозинство", обясни решението си той, но добави, че ако процедурата се изкриви, си запазва правото да се намеси.

Относно вече изразените в медиите предположения кой може да наследи Сотир Цацаров, Кирилов коментира, че не са му известни такива имена и че това са спекулации. Включително и за евродепутата Емил Радев.

"Не може кандидатът за главен прокурор да има политически нюанс, привкус, адресат и т.н.", изтъкна той.

Очаква се новият главен прокурор на България да стане ясен в средата на ноемрви.

Коментари Напиши коментар

16

12_5

преди 4 седмици

Чудя се..не мога да схвана критерите по които Боко избира..
Било министри..шефове на агенции
Все калинки и барнита
Абе що не направи например..за мин на прасовъдието..
Декана на юр факултет..ако той не иска да каже имената на петима доказани специалисти.. Като му гледам сега цецки, цветанки..румита. абе спокойно може без министри и министерства..

15

Анонимен

преди 4 седмици

тва биопродуктче ще изръфа на боко дръжката

14

Какви Едиоти ни упра

преди 4 седмици

Барни, Барниийй само като те слушам, как,, непренудено"ти се лее словото ме хвща,, съклет"както казваше баба ми! Ти, Марчето Габриел, Цветито Караянчето, Гугутка дариткова, Катето Захрчето и още една дузина,, калинки"и,, бръмбари"начело с най-големия рогач Плавналиев сте за кудоши и подигравки на целокупния бг.народ! Обаче колкото по ви плюят, по наглеете! Барни, не мислиш ли, че ще дойде време да отговяряте за деянията си? Ще дойде и за вас ще настъпят едни пондруги времена! А да ни е хаирлия!