Снимка: БулФото

От началото на годината до сега имаме задържани над 25 лица, които са злоупотребявали сексуално с деца по линия на разпространение и притежание на материали, съдържащи сексуална експлоатация на деца, а така също и сексуално изнудване на деца на възраст 7-12 години. Това заяви комисар Явор Колев - началник отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП пред БНТ.

По думите му, въпреки че работата по противодействие на този тип престъпления е активна от години, все още нямаме статистика къде има най-много педофили.

"Навсякъде има хора, които злоупотребяват сексуално с деца. Това става най-често чрез Facebook. Тези лица създават фалшиви профили на децата", обясни Колев.

Според него, основната отговорност да предпазва децата си е на родителите. Те трябвало да знаят какви места посещават децата им в интернет.

"Родителите трябва ежедневно да разговарят с децата си. От нашето наблюдение, едва когато детето е станало жертва на сексуално насилие, се обръща към родителите", изтъкна комисарят.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП разказа и за разследването на Интерпол, довело до форум, който се е хоствал от български сървър. Благодарение на тази акция са спасени над 50 деца в едно село в Тайланд.

По отношение на вчерашната акция за фалшификати на слънчеви очила, Колев уточни пред bTV, че става дума за над 53 000 чифта, които били предназначени за продажба по сергии по морето през настоящия летен сезон .

Очилата били опасни за здравето, защото нямали съответните UV защити и не са произведени по стандартите. Освен това нарушавали правата върху търговската марка на над 50 световни фирми и ощетявали фиска на страната, тъй като в търговията с нелегални стоки не се плащат данъци.

Според Колев, един чифт очила внесен от Китай, струва на вносителя между 6 и 8 лева, а се продава по 12-180 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase