Архив: Булфото

Бургаският апелативен съд потвърди временната мярка "задържане под стража" за срок до 40 дни спрямо руска гражданка, издирвана в родината си заради измами в особено големи размери, съобщиха от Апелативен съд – Бургас.

Престъпленията са извършени на територията на Руската Федерация в периода от 16 април 2013 г. – до септември 2014 г. (за сумата от 19 милиона руски рубли)  и от март - август 2015 г. (за сумата от близо 500 000 щатски долара).

Деянията са престъпления по наказателния кодекс на Руската Федерация и по Българското наказателно право.

В Руската федерация максималното наказание за "мошеничество“ е 10 години лишаване от свобода. Предвидените в българския НК наказания са "лишаване от свобода" за срок от 1 г. до 8 г. и "лишаване от свобода" за срок от 3 г. до 10 г.

Апелативният съд сподели становището на ОС-Бургас, че единствено мярката "временно задържане" би била адекватна и може да обезпечи участието на исканото лице в производството по екстрадиция.

Елена М. не е българска гражданка, има статут на постоянно пребиваващ, който й дава възможност във всеки един момент да напусне страната. Исканата от защитата мярка "домашен арест“ не би могла да осигури в пълна степен и да гарантира личното присъствие на чуждата гражданка в инициираното от руските съдебни власти екстрадиционно производство.

Определението е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase