fallback

Промени в Конституцията и в правомощията на главния прокурор поиска председателят на ВКС Лозан Панов на среща с президента Румен Радев.

За разлика от главния прокурор, който определи инициативата на държавния глава като прибързана, Лозан Панов я окачестви като съвсем навременна, предава Bulgaria ON AIR.

На разговора с Румен Радев той отново се застъпил за промени в Конституцията по отношение на мястото на прокуратурата, както и за правомощията на главния прокурор.

"Един от акцентите беше и това, че главният прокурор в страна като България има монопол да повдига на когото си поиска, когато си поиска, обвинение. Липсата на контрол върху неговата дейност в крайна сметка го прави най-силната политическа личност в България", заяви Панов.

Президентът и съдия номер едно са обсъдили също политизацията на прокуратурата.

Според Лозан Панов в момента на практика главният прокурор е най-силната политическа личност в България. Затова и трябва да се създаде процедура за разследване на основния обвинител.

Следващите срещи на Румен Радев са с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и с членове на Висшия съдебен съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

А дано

преди 4 години

Иванчева да ви го върне....

23

Анонимен

преди 4 години

В нормалните страни съдиите и прокурорите се избират мажоритарно от народа. Ако при нас беше така, едва ли щеше да има предварителни разговори при президента.

22

Анонимен

преди 4 години

не съм съгласен. най-силната политическа личност е прасевски. 1 работен ден за 2 години в парламента, но с депутатски имунитет, паспорт и си плиска дупето в Дубай. и разбира се собственик на половината държава, другата половина е собственост на ортака му боко

fallback