Снимка: Pixabay

Този случай е достоен за сценарий на филм на ужасите. Една несполучлива връзка се превръща в смъртоносна игра за Галина Димитрова от Шумен, майка на 2 деца.

18 години тя търпи тормоза на Стефан Стефанов, с когото живее на семейни начала. Връзката им започва през 1997 г., когато все още не е разведена с първия си съпруг. Отношенията им тръгват зле още в началото - Стефан е раздразнителен, агресивен, често пие и посяга на жена си. А Галина крие причините за синините по лицето си, разказва случая "24 часа". След година им се ражда дъщеря, но това не променя обстановката у дома.

Близки я съветват да напусне насилника, но тя признава, че вече й е късно за нова връзка.

А домашното насилие става все по-зловещо, партньорът й я бие и я връзва с белезници за леглото.

През лятото на 2016 г. Галя изчезва. На 21 август останки от разчленения ѝ труп са намерени в 5 чувала в килер на двора на Стефан на ул. "Червена стена". ДНК експертиза потвърждава, че жертвата е именно тя. На 22 август Стефан вече е зад решетките.

Той е осъден на дело по съкратената процедура, но заради процесуални нарушения и се прехвърля между съдебните инстанции. На 13 декември Стефан отново ще застане пред Варненския апелативен съд, където обжалва наказанието от 13 г. и 4 месеца затвор, наложено му при второ гледане на делото в Шумен.

"Съжалявам за стореното, но не мога да върна времето назад", казва пред съдия. Прави самопризнания и твърди, че осъзнава вината си.

Галина крие причините за белезите и синините по лицето си, но в края на 2012 г. не издържа и в началото на 2013-та, с помощта на леля си отива при сестра си в Канада.

Дъщеря ѝ остава в България и Галина държи връзка с нея по скайп, тайно от Стефан. Той също заминава в чужбина и грижите за детето поемат бабата и дядото.

4 месеца по-късно Галя се връща в България, а след нея и Стефан. Двамата пак заживяват заедно, но проблемите не спират. През октомври жената търси помощ в полицейския участък в Шумен и той издава временна заповед за защита от домашно насилие. На 11 декември 2013 г. районният съд отстранява Стефан за 18 месеца от семейното жилище и му налага забрана да го доближава.

Ограниченията не се спазват. На 17 февруари 2014 г. със следи от побой по лицето Галя се оплаква в полицията от Стефан. Следва бързо производство, което приключва със споразумение. През 2015 г. срещу Стефан е заведена преписка, че на 30 юли е лишил от свобода жена си и дъщеря си. По сигнал 2-ма полицаи отиват в къщата му и заварват Галя закопчана с белезници за леглото. Разбират, че преди нея и дъщеря ѝ е била вързана така. По-късно обаче двете отказват да свидетелстват и делото е прекратено.

Стефан не успява да контролира дъщеря си, която взема наркотици, и упреква за това майка ѝ. За да се спаси от тормоза, през септември Галя отново бяга в Канада.

Връща се през юни 2016 г. и живее около месец при своя син от първия ѝ брак с учител. В началото на август се нанася в жилището на покойните си родители във Варна. Стефан обаче се появява и там. Съседка свидетелства, че го е виждала в асансьора, да пуши на тересата и да излиза от входа.

На 8 август Галя се обажда на леля си, че ще ходи в Шумен, за да получи рента от наследствени ниви. Стефан отново я чака, но в следващите 4 дни тя живее при леля си.

Но преди да тръгне за Варна, се среща с него. На другия ден той неочаквано се обажда на дъщеря им и казва, че майка ѝ не е добре. Можело да е с лек инсулт или инфаркт. Момичето настояло да говори с майка си. След 2-3 часа Галя се обажда и казва, че ѝ е станало лошо, но не е ходила в болница.

И това е последният разговор с нея.

Галя изчезва и синът ѝ тръгва да я търси, полицията също, но напразно. След седмица от двора на Стефан се разнася воня. Полицаите вече подозират, че е замесен в изчезването на Галя, и претърсват всяко кътче в имота му. На 21 август откриват нарязани части от трупа на Галя. Те са само 47 кг, къде са останалите, и до днес не е ясно.

Според експерти жената е починала от остра кръвозагуба заради срязване на шията. По тялото ѝ има 5 прободни рани. След убийството Стефан отрязва главата, а после прави още 4 среза на трупа с моторен трион. Слага частите в чували и реди буркани с компоти върху тях.

Според прокуратурата Стефан е посегнал на Галя, защото е искала да живее без него. Първият съдебен състав в Шумен приема тази теза, но вторият - не. Какъв е истинският мотив на убиеца, така и не става ясно. Стефан сега уверява, че с всеки изминал ден в затвора все повече съжалява за стореното.

Според съдебнопсихиатричната експертиза Стефан страда от "личностно разстройство с нарцистични и дисоциални черти", не може да контролира емоциите си и е егоцентричен. Първата му версия, че само е ударил Галина с руска точилка по главата при скандал и под влияние на алкохола, не се потвърждава. За криминалистите е безспорно, че жената е убита с "остър и режещ предмет", вероятно нож. Той обаче не е открит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase