Никола Ерелийски в съда. Снимка: "Труд"

Бивш полицай се качва на колата си доста пиян и помита със скорост от 124 км/час таксиметров шофьор, който след няколко месеца умира от травмите си. Виновният водач е осъден на 2 години затвор, книжката му е отнета за 5 години и е задължен да плати на съпругата на загиналия и на двегодишната му тогава дъщеричка обезщетения от по 100 000 лева.

В деня на влизането на присъдата в сила полицаят бяга, напуска страната, качвайки се на самолет от Летище Пловдив. Укрива се над 7 години от правосъдието, но е заловен във Великобритания месец и 5 дни преди да изтече абсолютната давност за изтърпяване на наказанието.

Английските власти го предават на българските, но докато той бъде изпратен в Пловдивския затвор, въпросният давностен срок е изтекъл. Поне това твърдят адвокатите му. Прокуратурата е на обратното мнение.

Така изглежда странният случай на 34-годишния Никола Ерелийски, който в крайна сметка се намира в затвора, след като Пловдивският окръжен съд отказа да го пусне – въпреки че защитата му настоява, че той е задържан незаконно. Казусът е без прецедент в съдебната практика у нас. По него ще разсъждава и състав на Апелативния съд в Пловдив, защото адвокатите на Ерелийски ще обжалват.

Предисторията…

Ерелийски блъска с "Ауди"-то си таксиметровия водач Радостин Николов на 30 август 2009 г. на кръстовището на "Пещерско шосе" и ул. "Момина сълза" в Пловдив. В кръвта на полицая, работещ към онзи момент в сектор "Охранителна полиция" към Четвърто РПУ, са засечени 1,59 промила алкохол. Удареният Николов е откаран в болница, но на 13 ноември същата година умира.

Делото срещу Никола Ерелийски протича при съкратено съдебно следствие. Униформеният съжалява за постъпката си, но… по тогавашната редакция на закона трябва да му бъде наложено наказание под минимума и така той получава 2 години затвор и остава без книжка за петилетка. Присъдата влиза в сила на 22 март 2011 г.

Няколко часа по-късно Ерелийски вече е извън пределите на страната. Обявен е за общодържавно издирване и в продължение на 7 години е търсен само у нас – това е странно, защото е било ясно, че той е напуснал България от аерогара Пловдив.

Европейската заповед за арест е издадена чак на 26 март 2018 г. В седемте години, в които Ерелийски е бил в чужбина, баща му Петър системно е бил питан къде е синът му. Накрая човекът предположил, че може да е във Великобритания. Така била издадена Европейската заповед за арест и английската полиция си свършила работата.

Българското правосъдие обаче зацикля в правния спор за давността. В случая абсолютната давност е 7,5 г. и като се изчислява от влизането на присъдата в сила на 22 март 2011 г. тя изтича на 22 септември 2018-а. А Ерелийски е пратен в затвора на 1 октомври.

Според прокуратурата задържането на Ерелийски във Великобритания е началото на изтърпяване на наказанието. Защитата обаче твърди, че задържането на база на Европейската заповед за арест е с единствената цел той да бъде предаден на българското правосъдие и то да преведе присъдата в изпълнение. Пловдивският апелативен съд ще решава окончателно на 16 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase