Сотир Цацаров. Снимка: архив, БТА

С решение на спецсъда е било запорирано цялото имущество на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това обяви пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Той обясни, че разследването на случая продължава на пълни обороти с разпит на свидетели и експертизи. Двамата още се издирват.

На въпрос правили ли са Арабаджиеви опит да се свържат с разследващи, Гешев отговори: "Това, което те правят в момента, е да чакат да се изясни напълно ситуацията с какви доказателства разполага прокуратурата и тогава ще преценят какви действия да предприемат. Това е традиционна политика в такива дела. Виждате един гражданин, който е подсъдим и се укрива и прави същото от три години, това е нормална защита".

Запор ще бъде искан и за имуществото на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, добави главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.

Цацаров, който бе изслушан от парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика, поиска криминализиране на производството на нелегални цигари. Депутатите изслушаха и новия вътрешен министър Младен Маринов. 

Наказателният кодекс предвижда търсене на отговорност само за онези, които държат или продават нелегални цигари. Сега главният прокурор предложи на депутатите да се наказва и производството.

Оказа се, че няма и проблем да се продават, препродават и рециклират машини за производство на нелегални цигари. Затова Цацаров предложи да се обсъди с икономическото министерство дали може да се въведе някакъв лицензионен или регистрационен режим. 

По думите му всяка година държавата губи близо 500 млн. лв. от незаконна продажба на цигари.

Главният прокурор беше помолен да коментира и номинацията и вече избора на новия вътрешен министър Младен Маринов в контекста на критиките, които днес Маринов получи от президента Румен Радев. Цацаров заяви, че изключително уважава професионализма на новия вътрешен министър, че ще работи добре с него и коментира изказванията на президента като политическо. 

Според него забавянето на случая "Цветан Василев" е на моменти вън от правомощията и възможностите на сръбската прокуратура. "За мен то е резултат на съвсем друг тип влияние и то е политическо", коментира той.

Цветан Василев е подсъдим задочно в Специализирания съд по делото "КТБ". В момента се намира в Сърбия и чака решение за екстрадиция у нас.

Цацаров обясни още, че по отношение на есктрадицията на Димитър Желязков - Очите са изпълнени всички задължения от българска страна.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

КОЙ ПОЗВОЛИ ШЕПА НЕГРАМОТНИЦИ ОБИРАЙКИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА БГ НАРОД ДА СТАНАТ ОЛИГАРСИ- ВСИЧКИ НИЕ- ПОЗВОЛИХМЕ ДА НИ ИЗМАМЯТ.

22

Анонимен

преди 3 години

КОЙ РАЗДАДЕ ПАРИТЕ НА ВЕРНИТЕ СИНОВЕ- АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ- ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА.

21

Анонимен

преди 3 години

КОЙ ФАЛИРА 12 БАНКИ- ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА.