Снимка: Facebook
fallback

След като екскметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше конвоирана до болница за лечение с белезници на ръцете и краката, омбудсманът Мая Манолова поиска мерки, за да не се повтаря подобна ситуация.

Oще по темата

Министърът на правосъдието да предприеме незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещение на болници.

Това е основен акцент от препоръките в доклада на Националния превантивен механизъм към омбудсмана след проверки в арестите на бул. "Г.М. Димитров" и  ул. "М-р Г. Векилски", както и в Софийския затвор.

Докладът е изготвен съгласно заповед на Мая Манолова. Проверките са извършени от 19 до 22 юни.

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание.

В Конвенцията е записано, че "никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то  война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание". 

Докладът сочи още, че инструкциите, издавани от началниците на затворите и арестите, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства – белезници и прангове при "вътрешен" и "външен" конвой са в противоречие с разпоредби от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Според законовите разпоредби употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.  

В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в София изрично се посочва, въпреки че и през 2016 г., и през 2017 г. НПМ настоява  да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, няма предприети действия.

"Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая", пише още в документа.

Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според експертите, е показателен за нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Стамен

преди 5 години

Кой крив, кой прав не знам.Ама как да не съжалиш тази прекрасна, невинна, и крехка душица.Само като я погледаш за около 10-15 секунди и веднага разбираш че е невинна.

61

R

преди 5 години

До АноТочно фактите ги няма никакви. Ама никакви. То бяха едни железни доказателства, то бяха светещи елхи, то бяха СРС-та. И изведнъж - тишина. Пълна тишина .

60

R

преди 5 години

До Калеко Алеко Унизително е да пишеш глупости. Всеки човек е невинен, до доказване на противното. В случая полицайте не са документирали нищо. Ама абсолютно нищо. Една баба казала на другза баба, че кметицата искала подкуп. Та така. А тоя Ваклин. Да докаже откъде ги има тия пари. какво е учил, какво е работил и т.н. Какво са работили и какви са родителите му. Подсъдим е както този, който взима подкуп, така и този, който дава подкуп.

fallback