Снимка: Bulgaria On Air

Изминаха 6 години от атентата на летище "Сарафово", при който загинаха петима израелски граждани и един българин.

Няколко часа преди да активира бомбата на летището, Мохамед Хасан ел Хюсеини е бил в Поморие, където свирил на музикален инструмент, с който подразнил туристите. Сред тях е и бившият кмет на Сопот Веселин Личев.

Той е имал неочаквана среща с атентатора, а впоследствие е един от свидетелите по делото. В даден момент атентаторът и Веселин Личев се оказват на 5 метра един от друг.

"Чуваха се изключително пронизителни звуци, които подразниха не само туристите. Видях човек, който стои на скалите и с музикален инструмент издаваше силно дразнещи звуци. Направих му няколко пъти забележка, след това хвърлих нещо по него. Момчето облече синя тениска, взе си раницата и излезе", разказа Личев пред Bulgaria ON AIR.

Впоследствие бившият кмет на Сопот разбира от медиите, че това е въпросният атентатор от Сарафово.

"Много е трудно разпознаването на такъв тип хора. Трябва сериозен подход от държавите, за да може да има противодействие. Такива подготовки на граждани се водят масово в Израел - да откриват съмнителни хора и поведение. Нивото на местното самоуправление пада с всеки изминал ден, идват неподготвени хора", коментира Личев.

Според него българите губим своята идентичност, защото сме изгубили ценността на понятието "свобода".

По думите му "свобода" стои като клише, а трябва да означава за всички свободно да правят това, което позволява законът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase