Снимка: Reuters

Сутеньор плаща самолетен билет и квартира в чужбина, а дори и пластична операция за уголемяване на бюста на жриците, които работят за него. Българските проститутки все по-често "лягат под ножа", за да привличат повече клиенти по витрините на Амстердам.

Това става ясно по време на поредното разследване за трафик на хора и склоняване към проституция. Делото срещу 7 души трябва да започне в спецсъда на 8 юни, пише "24 часа".

Според прокуратурата шеф на групата е Валери В., а най-доверените му хора са жена му Илияна и техен приятел.

Основни свидетелки са 5 момичета, които близо 2 г. се прехранвали като танцьорки по пилоните и като проститутки в стриптийз барове. През зимата - в София, а през лятото - в еротичен клуб на плажа в Приморско.

Три са продавали телата си и в Холандия. Сред тях е Сия, която има малко дете. Докато тя е в чужбина, за него се грижи гледачка. Всеки месец майката праща пари с превод.

Сия е на 24 г., а за първи път отива в Холандия през февруари 2014 г. Пробва се на витрина в Рьонинген за 15-20 дни. После заминава за Германия, където заработва в нощни клубове. През 2015 г. се запознава във Facebook с Валери, който държи заведения под наем.

След време Сия казва при разпит, че мъжът първо ѝ бил клиент, а после – любовник.

Един ден тя го помолила да ѝ "намери доктор за циците”. Когато пристигнала с микробус в България, вече имала записан час. Валери отишъл с нея в столична клиника за естетична хирургия и платил 3000 евро за уголемяване на гърдите. Цената била 3600 евро, но след няколко разговора докторът склонил на по-малко.

Около месец Сия остава в провинцията. С Валери се чуват няколко пъти. Според обвинението тя му казала, че повече не иска да работи като проститутка в чужбина. Но той отвърнал, че му "дължи пари и няма друг избор".

В крайна сметка на 18 юни 2015 г. жената се връща в Холандия. Дори моли Валери да ѝ купи билет. На летището в Амстердам я посреща нисичък мъж на име Пепи и я закарва до квартирата. От България често ѝ се обаждат, за да разберат колко печели. Част от разговорите са проследени със СРС-та.

Сия казва, че на ден е заработвала около 100 евро, т.е. към 3000 евро на месец. Твърди, че не е карана насила да проституира и отказва специална закрила по Закона за борба с трафика на хора.

В България другите момичета изкарват между 3000 и 5000 лв. на месец. Работата върви безпроблемно до разгара на лятото на 2015 г.

40 полицаи, повечето с маски, нахлуват на 21 август в бара в Приморско. Вътре има 7 клиенти. Задържат управителката и 4 от проститутките и започват претърсване. Заведението е от 10 стаи на партера, 3 от тях - спални. На бара е открита тетрадка, в която управителките записват колко пари отчита всяко момиче на вечер. В склада са намерени 2 чанти с презервативи, а в касата на заведението - 20 000 лв.

Няколко дни по-рано Валери заминава за Турция, но в деня на спецакцията е задържан на ГКПП - Малко Търново със "Ситроен С 5" с холандска регистрация. Мъжът отрича да се занимава със сводничество и твърди, че само развива търговия.

Някои от проститутките обаче заявяват при разпитите, че той "е шефът". От разказите им става ясно, че са работели по 6 дни в седмицата. В бар на столичната ул. "Мария Луиза" те танцуват на пилона срещу 30 лв. на вечер. След "представлението" са длъжни да обиколят масите с клиенти и да ги питат желаят ли компания или нещо по-специално.

За час стандартен секс тарифата е 120 лв., а ако мераклията е чужденец - 150 лв.

Проститутката ги носи при управителката на бара. На сутринта получава 50%, т.е. 60 лв. от клиент. При постъпване на работа от проститутките се взема "депозит", в случай че някоя си отиде, без да се обади. Свидетелки твърдят, че им удържали и "осигуровки, защото дейността е легална". Понякога има и глоби от 50 до 100 лв. на смяна – ако се смеят, не им се работи, говорят на висок глас и др.

27-годишната Луиза също е свидетелка по делото. През есента на 2013 г. тя работи в бара на ул. "Мария Луиза", а по-късно - в Холандия, където е била и преди. Изкарва 4 месеца и решава да се прибере. Иска от Валери своя дял, но той ѝ казва, че няма пари. Двамата се скарват и 6 месеца жената не работи с него, но после се спогаждат и тя се връща.

Полицията започва да следи секстърговията от началото на 2015 г. по сигнали от Холандия и България. Делото е образувано на 8 януари и е създаден международен екип за разследване.

В групата имало строга йерархия. Според обвинението през септември 2013 г. Валери уговорил 3 жени да му помагат в набирането на момичета и ги назначил на трудови договори. Свързал се с Петър и Марин, с които бил в приятелски отношения. Двамата трябвало да са отговорници на баровете, да карат момичетата до адреси на клиенти или до аерогарата при планирани пътувания до Холандия.

Валери пък давал нарежданията и държал телефонна връзка със секструженичките. Осигурявал им квартири и самолетни билети. Жена му Илияна и Петър имали за задача да пътуват до Холандия, да контролират момичетата и да посрещат новите попълнения.

Процесът няма да е при закрити врата.  За разпит през юни ще бъдат призовни 10 от 22-ма свидетели от Видин, Бургас, София и Ботевград. Един е анонимен, скрит е под номер 186 и ще бъде разпитан тайно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase