Снимка: Facebook

Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, убил крадеца Жоро Плъха от "Столипиново" и за чиято свобода два дни стотици излязоха на протест в Пловдив и София, ще бъде пуснат от ареста, където прекара 72 часа.

Прокуратурата ще поиска той да бъде освободен с мярка за неотклонение "подписка", защото според обвинителите той няма да се укрие, нито ще извърши друго престъпление.

Още по темата

"Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана", обясни обвинителят от Окръжната прокуратура в Пловдив Георги Пенев.

"Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства", отсече още той.

Лекарят е с две обвинения към момента. Едното е по член 119 от Наказателния кодекс за умишлено причиняване на смърт при превишаване на пределите за неизбежната отбрана.

Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда от 5 години затвор. 

Второто е за незаконно притежавано оръжие. Освен пистолета "Валтер", полицията е открила и 17 патрони в апартамента му, като 16 от тях са за пистолет "Макаров".

За това престъпление Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че лекарят е наблюдавал 30 минута опита за кражба на Жоро Плъха, но не се е обадил в полицията.

След като крадецът е тръгнал да бяга, обвиняемият е стрелял по него с предварително зареден пистолет. По-късно викнал свой приятел, за да разчистват местопрестъплението, поискал от двама думи да изтрият записите от видеокамерите, на които се вижда как държи оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase