Снимка: Булфото, архив

Гладната стачка в Централния софийски затвор продължава вече трети ден. По последна информация от вчера обявилите гладна стачка са около 30 души, каза пред БНР Петър Младенов от групата "Семейства и приятели на затворниците".

Основните неща са наложените от началника на Софийския затвор ограничения. Това включва спортните им занимания, футбола и престоя на двора. Включително имаме информация, че са забранени посещенията на църква, което много ни учуди. Това са ограничения, наложени след идването на началник Петър Кръстев, добави Христина Вардева от същата група.

Освен това затворниците се оплакват, че много от наградите, които те са получавали под формата на отпуски, обикновено от по няколко дни, също са били ограничени.

"Има и други аспекти, като едно изнасилване, което е станало в рамките на затвора и което по никакъв начин не е било разследвано. Срещнахме се със зам.-министъра на правосъдието. В крайна сметка установихме в разговор с него, че те нямат абсолютно никакво намерение да разследват нашия сигнал, под предлог, че нямаме достатъчно доказателства. Да събереш доказателства относно такива инциденти в затвора е много трудно. Властта като цяло в момента отказва да предприеме каквито и да е действия и според мен точно това разбуди недоволството на затворниците и те започнаха протест, тъй като видяха, че няма никакви последствия от нашия мирен протест", допълни тя.

Младенов пък е категоричен, че протестът не е политически.

"Без значение дали началникът на Софийския затвор ще се казва Кръстев или по друг начин, въпросът е за определени практики, които се толерират от него, и още други корупционни практики, заради които всъщност Кръстев е бил освободен от поста си вече веднъж през 2014 г. Затворниците са лишени от свобода, те не са лишени от фундаментални човешки права, те са неотменими", коментира той.

Протестиращите се противопоставят на връщането на работа на директора на Софийския централен затвор Петър Кръстев през април миналата година, който беше назначен, след като срещу предишния директор започна дисциплинарно производство.

Затворниците искат среща с правосъдния министър, но до момента такава среща е отказвана, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase