Снимка: Reuters

Ром от Пловдив заведе дело в съда за отказ от бащинство. 40-годишният Гюрсел Асанов искал да докаже, че не е биологичен баща на второто дете на съпругата си Асие.

Двамата имали законен брак. Тъй като дълги години нямали деца, си осиновили момиченце. Година по-късно Асие забременяла и родила момченце. Тежестта да се грижат за две малки деца се отразила на отношенията между съпрузите и те се разделили.

Гюрсел напуснал дома им, тъй като му дотегнало Асие да му натяква, че вечно нямал пари. С жена му се уточнили тя да отглежда осиновеното момиченце, а синът им да живее при бащата.

Минало време и Асие се събрала с друг мъж, въпреки че все още нямала официален развод с Гюрсел Асанов. Така, когато тя забременяла отново и родила, в болницата записали второто й дете с фамилията на Гюрсел, въпреки че не той бил баща на бебето.

Според законодателството ни практиката е точно такава – при липса на развод между съпрузите бебето се записва с фамилията на бащата и в акта за раждане се посочва името на законния съпруг на родилката. Гюрсел разбрал за това и страшно много се ядосал.

Той не искал чуждо бебе да носи неговите имена и се обърнал към фондация "Джендър алтернативи" за помощ.

Оттам имат намерение да заведат две дела. "Едното е за доказване на произход, а второто е бракоразводно", обяснява пред "Монитор" адвокат Милена Кадиева.

В "Джендър алтернитиви" работят по програма за безплатни юридически услуги на хора от малцинствата. Програмата е пилотна и се финансира от ЕС и от Съвета на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase