Снимка: Булфото, архив
fallback

Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода. Това стана ясно на семинар, организиран от правосъдното министерство.

Изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години, допълват от министерството.

Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде изграден и учебен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване, е заложено в програмата.

И още: да бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, да се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.

Досега Норвегия ни отпусна над 10 млн. евро, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата, в Шумен се изгради нов арест, а Учебният център за служители в Плевен бе реновиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Ники

преди 6 години

А за тези милиони не може ли да им изпратим за отглеждане 250 раирани .....?

34

наивен

преди 6 години

дайте на 25 диверсанти по 1 милион и списък с данни за всички престъпници. Предполагам до 2 месеца всички затвори ще се преоборудват на шивашки цехове... А престъпниците ще беседват с алах, мохамед, банго васил (или с друг бог, в който вярват).

33

До 25

преди 6 години

Струва ми се, че като станем затвор на европа, единствените затворници, които ще ни пращат всъщност ще са върнати родни цuгaня, които запълват техните

fallback