Снимка: Архив, Булфото

Плевенският прокурор Димитър Захариев е задържан в София от Бюрото за защитени свидели и му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата.

Паралелно с това, при акция на ГДБОП, в Плевен е задържан и служител от Главна дирекция "Изпълнение на наказанието" /ГДИН/. Той е обвинен за участие в същата престъпна група и за закана за убийство към мъжа на негова колежка.

Димитър Захариев е бил задържан веднага след като е приключило негово дело в Софийски градски съд. Той е подсъдим за упражняване на принуда към свидетел, уточни Цацаров, цитиран от БТА.

Специализираната прокуратурата ще направи всичко възможно, за да не позволи лица, които защитават интересите на държавата, да заплашват свидетели и да подпомагат дейността на организирани престъпни групи, коментира Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Той обясни, че Захариев и второто задържано лице са обект на разследване още от края на 2016 г. По думите на Гешев задържаният прокурор е помагал с логистика и е присъствал на срещи на организираната престъпна група, главните членове, на която са задържани през април.

Според Гешев прокурорът с действията си е показал, че държавата няма да се намеси и защитава хората, извършващи неправомерни дейности. Това е сериозен проблем и трябва да бъде санкциониран, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase