Снимка: архив Булфото
fallback

Апелативният съд във Варна отмени 3-годишната присъда на Анита Мейзер, наложена от Окръжния съд.

Мейзер бе обвинена за причиняване на смъртта на Николай Димов по непредпазливост и за предлагане на подкуп от 30 000 лева подкуп на полицай от "Криминална полиция" към варненското МВР, съобщиха от Апелативен съд - Варна.

Поради допуснати съществени процесуални нарушения наказателното дело срещу Желева се връща на първата съдебна инстанция за ново разглеждане, отбелязва "Фокус".

Oще по темата

Въззивната проверка не е констатирала отклонение от изискванията към прокурорския акт, с който са повдигнати обвиненията срещу подсъдимата Желева. Според съда, "обвинителният акт съдържа пълно описание на всички факти и обстоятелства по делото, които позволяват на подсъдимата да научи в какво точно се обвинява, пълноценно да подготви защитата си и ефективно да я осъществи".

Съществено процесуално нарушение обаче е допуснато в съдебната фаза на процеса и то при решаване на въпросите за даване ход на делото. Майката на Николай – П.Димова е депозирала пред ОС-Варна молба по делото, в която е заявила, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. На тази молба е поставена резолюция – искането да бъде докладвано в съдебно заседание.

На 22 декември миналата година, в съдебното заседание са присъствали упълномощените от нея адвокати, които са представили молба от Димова с искане съдебното заседание да се отложи, защото тя иска да присъства лично. Към този момент майката на Николай е била в болница, за което е представила документи.

Съдът обаче е преценил, че Димова не е страна по делото, има качеството на свидетел и като такава, и без нейните показания обстоятелствата по делото биха могли да се изяснят и делото е тръгнало.

В същото съдебно заседание и едва след като е дал ход на делото, съдът е конституирал Димова като страна, в качеството й на граждански ищец и частен обвинител, оставил е без уважение редица възражения и искания на нейните повереници, и е пристъпил към предварително изслушване.

Според Варненския апелативен съд действията на съда са били в разрез със закона и задължителната съдебна практика. Съдът е взел решение да даде ход на делото без да е изпълнил задължението си да осигури всички страни, които участват в съдебното производство, да гарантира възможността им да упражнят в пълен обем законодателно утвърдените си права. Съдът не е бил в правото си да третира Димова като свидетел, освен ако преди това изрично не е оставил без уважение искането й да бъде конституирана като страна.

С действията си съдът е игнорирал основното право на Димова лично да участва в първоинстанционното съдебно производство като частен обвинител и граждански ищец, което според Варненския апелативен съд представлява "неотстранимо в тази инстанция съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и обуславя необходимост от повторно разглеждане на делото в първоинстанционния съд, при съблюдаване правата на всички страни в съдебното производство".

Решението на Варненския апелативен съд, с което поради допуснати съществени процесуални нарушения се отменя присъда на ОС-Варна, произнесена спрямо Анита Желева (Мейзер) е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Американ

преди 6 години

"допуснати съществени процесуални нарушения" -- българска работа, демек калпава. Това показва защо заплатите не са западно-европейски, че не само съдът работи лошо.

33

Наблюдател

преди 6 години

Пуснете я, та поне да занесе много поздрави на братя Галеви от българското правосъдие.

32

Анонимен

преди 7 години

А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ПАРИ ИМА ТАЯ!!!! МИЛИОНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ КАК ША Я ОСЪДИМ С ТОЛКОВА ПАРА!!!!!!!

fallback