Снимка: архив Dnes.bg

Административният съд в София реши - поскъпването на билета за градския транспорт в столицата е незаконно.

Затова той отмени наредбата, с която миналата година Столичният общински съвет промени цената на билета от 1 лв. на 1, 60 лв. Новината съобщи Административният съд в София.

Още по темата

Делото за скъпия билет беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Билетът за пътуване в градския транспорт в София поскъпна от 1 юни 2016 година, а решението за това бе взето на 14 април.

Предложението за по-високата цена бе внесено от ГЕРБ и бе защитено от кметът Йорданка Фандъкова. Решението бе взето въпреки недоволството и ежедневни протести.

С поскъпването на билета, Столичният общински съвет намали цената на годишните абонаментни  карти.

В началото на февруари от Центъра за градска мобилност обявиха, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети.

Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата.

Според общински съветници пък скъпото билетче не само че не подобрява условията в градския транспорт, но и увеличава броя на гратисчиите.

От Центъра за градска мобилност са на различно мнение. Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase