Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев поиска чрез защитата си от Софийския апелативен съд да прекрати продължилото над седем години дело за изгубените секретни доклади срещу него по давност.

Още по темата

Адвокатът му Васил Василев посочи, че давностният срок е изтекъл на 27 януари. Прокуратурата пък заяви, че няма да протестира искането на Станишев.

Въпреки, че формално вече изходът от делото е ясен, апелативните съдии заявиха, че ще произнесат решението си в срок.

Преди да стигне до Апелативния съд в края на миналата година Софийският градски съд оправда Станишев. Според съдебния състав няма доказателства, че именно той е изгубил документите, както и че те са били секретни.

Сергей Станишев беше обвинен преди за загубените седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на военния министър и един от НАТО. Документите му били връчени лично и срещу подпис, а след това изчезнали, твърди държавното обвинение.

През цялото време държавното обвинение искаше Станишев да бъде единствено глобен заради чистото му съдебно минало, липсата на тежки последици от изгубването на докладите и доброто му процесуално поведение. Съдът на седем пъти връщаше обвинителния акт на прокуратурата за нарушения.

През миналата година по делото се разигра и своеобразен абсурд. В продължение на близо една година прокуратурата внасяше в съда секретно предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност, което той не можеше да прочете лично. Най-накрая този въпрос беше решен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase