Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори, и върна преписката за ново произнасяне при спазване на задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

Oще по темата
Делото се водеше по жалба на инициативния комитет за референдума, свързан тясно с "Шоуто на Слави".

Според днешното решение на ВАС обаче броят на гласовете не е достатъчен, за да може резултатите от допитването до народа да са задължителни за Народното събрание.

Магистратите смятат, че броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини.

Според ВАС, както и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани трябва да бъде 3 489 080.

За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума обаче трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини, т.е. недостигащите гласове не са около 12 хил., а около 11,5 хил.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд с касационна жалба в14- дневен срок от съобщаването на страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 7 години

До АнонименТова е само от 44 секции! Останалите повече от 12'000 не са проверени се още ;)

4

край

преди 7 години

Колкото по се опъват партиите да въведат мажоритарните избори - толкова по-вероятно е в един момент да бъдат забранени.

3

Aнонимен

преди 7 години

Такъв страх от народната воля, не съм си првдставял. Както и да го въртите, проблема е като гангрясал зъб. Колкото се протаква по-лошо. Затова по-рано да се реши този проблем с народното желаниие е толкова по-добре. Всеки освен лапачите иска -120 депотати, прозрачност /разпознаваемост/, 1 лв.субсидии, правосъдие, безплатно здравеопазване. Затвор за крадците и нищо повече.

fallback