Убитият Емил Шарков. Снимка: Булфото, архив

Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков от Лясковец, който на 14 март 2014 г. уби командоса Емил Шарков, съобши "24 часа".

Още по темата

В края на 2015 г. Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда за 54-годишния стрелец, който откри огън с полуавтоматична ловна карабина "Arsenal" и полуавтоматична едноцевна пушка "BAIKAL" по баретите, изпратени да го обезвредят в барикадираното му жилище.

Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона.

Петко Стрелеца ще трябва да плати общо 380 000 лева кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв на единия от ранените барети, заедно с лихвата.

Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв разноски по делото, 3297 лв разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв държавна такса на предявените граждански искове.

Делото стигна в апелативния съд след протест на прокуратурата, че бе оневинен да е извършил престъпленията със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди. Жалби внесоха той лично и защитниците му. Магистратите обаче изцяло са възприели изводите на първата инстанция.

"Окръжният съд не е допуснал нарушения и обективно, всестранно и пълно е изпълнил задължението си за изясняване на обективната истина, което е основната цел на наказателния процес", се казва в мотивите.

Въззивният съд е отхвърлил изцяло като неоснователни изложените в протеста и жалбите възражения.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase