Снимка: Булфото, архив
fallback

С юрисконсултските възнаграждения по делата, заведени от "Топлофикация - София" само през 2015 г. - около 15 млн. лв., дружеството е можело да подготви екип от космонавти. Това заяви омбудсманът Мая Манолова при разглеждането на делото, която тя води срещу "Топлофикация" в Административния съд.  

Манолова обжалва отказ на изпълнителния директор на дружеството по закона за достъп до обществена информация за какво и как са похарчени парите за юрисконсулските възнаграждения, които длъжници на дружеството плащат.

"Топлофикация" не е задължена да отговаря по Закона за достъп до обществена информация, тя е общинско дружество, смятат представителите на дружеството.

Манолова е отправила десет въпроса към ръководството на дружеството именно за това колко и какви суми е събрало дружеството под формата на юрисконсултски възнаграждения през 2015 година. 21 766 дела е завело дружеството в СРС през 2015 година срещу длъжници. По всяко от тях са начислени юрисконсултски възнаграждения. Така са събрани общо около 10-15 млн лева, каза Манолова. Около 3 млн. лева дружеството е дало на адвокатски кантори, посочи омбудсманът пред съда.

Хората искат да знаят за какво се харчат парите им, обоснова се Мая Манолова. И обясни, че иска да знае колко са юрисконсултите на дружеството, какви пари са получили.

Юристите на дружеството заявиха пред съда, че жалбата на Манолова срещу отказа е неоснователна.

Възнагражденията за юрисконсулти се присъждат срещу длъжници от съда.

Те не се начисляват от дружеството, смятат представителите на "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

House M.D.

преди 7 години

Ще повторя отново за неразбралите. Собствеността на Топлофикация приключва с абонатната станция. Топлото изисква заплащане за отчетената от общия топломер топлинна енергия. Кой, колко и за кой от трите компонента ще плати, се решава от Топлинния счетоводител. Тръбите са обща собственост на ЕС и поради това не се дължи наем. Ползващите и неползващите са равноправни собственици на цялата СИ след АС. Абонатите заплащат само отчетената от общия топломер топлоенергия.

51

Анонимен

преди 7 години

ЮРИСТ КОНСУОТА ИМА ВЪЗМОЖНОСТСТ ДА РАБОТИ В ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ И КАТО АДВОКАТ.И ЧАСТНО И ОТ ДЪРЖАВАТА.

50

Анонимен

преди 7 години

Разбирам таксата за едно дело да е 200-300 лева, но делата при Топлофикация се водят на групи от по стотици и хиляди, като процедурата е много опростена. Просто това е една огромна хранилка за шепа юристи и браво на Манолова, че се занимава с това!

fallback