Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на прокурор от Върховна административна прокуратура заради контакти с криминално проявени лица, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Искането на обвинител №1 е от вчера. Той е внесъл предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство и налагане на наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност" на прокурора от ВАП. Това става след извършена проверка по подаден сигнал.

Още по темата

Цацаров обвинява прокурора, който засега остава безименен, в нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, с които сериозно е накърнил престижа на съдебната власт.

Прокурорът от ВАП е поддържал контакти с подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Обвинителят е оказвал на подсъдимия, П. Петров, съдействие и помощ във връзка с наказателно преследване на жената, с която бандитът живеел на семейни начала.

Приятелката на Петров е осъдена четирикратно за измами. От началото на август 2016 г. тя лежи в затвора в Сливен, където изтърпява присъда от 5 години и 6 месеца. Преди присъдата й да бъде произнесена, още по време на разглеждането на делото й в съда през 2015 г., прокурорът контактувал с осъдената и с П. Петров.

Със съдействието му бил ангажиран адвокат, който давал правни консултации на подсъдимата и мъжа й във връзка с наказателното производство, става ясно от съобщението на прокуратурата.

След задържането на жената в началото на август 2016 г. за изпълнение на наказанията, прокурорът от ВАП лично изготвил молба от името на осъдената за прекъсване изпълнението на наказанието й, поради заболяване на едно от децата й.

Освен това провел лична среща с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, който може да прекъсне наказанието. Пред него настоявал да се уважи молбата на осъдената по здравословни причини. Окръжният прокурор на Сливен обаче категорично отказал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase