Снимка: ГЕРБ
fallback

Тъщата на инспектора в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), който е обвиняем по дело за източване на еврофондове, поема най-голямата тежест на обвинението. Това стана ясно в Софийския апелативен съд.

Бонка Тодорова е посочена като "извършител" в обвинителния акт на прокуратурата, пише "Труд". Според държавното обвинение нейният зет Златин Георгиев и Петър Генев са помагачи в измамата в размер на 59 973 лв. Оказва се, че cумите от еврофонда били получавани от фирмата "Капитан Зет", която Златин Георгиев прехвърлил на името на тъща си Бонка Тодорова няколко месеца по-рано. 

Oще по темата

Първоначалната версия на разследването беше, че тъщата изобщо не подозирала за престъпните схеми на зет си, а била подведена с лъжи от него да подписва и да представя пред ИАРА фалшиви документи. Предполагаше се, че тя съдейства на разследването срещу обещанието да не бъде подведена под отговорност. Ако е имало такова обещание, то не е спазено, коментираха вчера адвокати.

На 1 ноември Софийският градски съд реши Златин Георгиев, след като беше арестуван по случая, да бъде отстранен от длъжност в ИАРА. Вчера обаче САС отмени решението на първата инстанция с мотив, че обвинението на Георгиев не е свързано с работата му.

Скандалът в ИАРА гръмна на 25 октомври, когато бяха задържани изпълнителният директор на агенцията Янчо Янев, инспекторът Златин Георгиев и бизнесменът Петър Генев. Янко Янев бе уволнен от земеделския министър Десислава Танева още на 26 октомври.

Вчера никой от обвиняемите не се появи в съда. Те са на свобода срещу парична гаранция от по 20 000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Така е

преди 7 години

Без цветя , куче и тъща в къща.

5

Анонимен

преди 7 години

Нормално, след като Цвъ. Цвъ. също се оправда с тъщата си ...Явно всички гербаджии си живеят на гърба на тъщите си....

4

Тънково

преди 7 години

Най големия бракониер Златин го направиха инспектор в ИАРА.

fallback