Снимка: Булфото

Над 10 снимки на терористи в мобилни телефони издават трима сирийци, че искат да се включат към силите на организациите “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава”. Те са обвинени в тероризъм и ще отговарят по второто дело за тероризъм у нас след кървавия акт на летище Сарафово на 18 юли 2012 г., пише "24 часа".

20-годишният Алмохаммад Абдулхамид и съмишлениците му Ал Абдалах Фади (25 г.) и Ал Фанди Ясим (22 г.), които имат статут на бежанци в Германия, се изправиха пред спецсъда на 19 септември.

През януари т.г. тримата сирийци напуснали Германия и на 5 февруари пристигнали в Гърция, но на гръцко-турската граница били върнати обратно, става ясно от обвинителния акт, чийто автор е спецпрокурор Детелина Ганчева. Тогава решават да прекосят България и да влязат нелегално в Турция, но на границата били задържани.

По време на разследването по това дело полицаи са се натъкнали на кадри на рейнджъри от “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава” в мобилните им телефони. По-късно пред спецсъда тримата ще се оправдаят, че брадясалите мъже, които носят оръжия, е възможно да им са близки, които се бият в името на родината си.

А за доказателство пред съда, че тримата сирийци са светски граждани, те си обръснали брадите. Това не трогна магистратите и те не ги пуснаха на свобода.

Не само фотографиите на терористи насочват разследващите към обвинението, че тримата преминават през България, за да се включат към силите на “Мюсюлмански братя” и “Ислямска държава”. Те се натъкват и на съобщения, в които пише: “Само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб” и “идвам при теб и умирам преди теб”.

Чужденците излагат различни версии защо са тръгнали на път. Пред агенти от ДАНС те казват, че пътуват за погребение на близък в Сирия. После отричат и съобщават, че последната им дестинация е Турция. Там имали приятели, с които войната ги разделила. Най-учудваща е версията им, че поели към сирийския град Дейрзор, тъй като там лежали болни майките им.

По делото е известно, че Абдулхамид преди време бил част от военен отряд в Дамаск.

"Не знам в какво ме обвинявате. Аз съм светски човек”, кълнеше се пред спецсъда по време на мерките за неотклонение Фади. Тогава той заяви, че мечтае да е гражданин на Европейския съюз.

Фади не работи нищо в Германия. Той и Ясим живеели в общежитие за бежанци. Ясим бил секретар към Червения кръст в Дрезден. Абдулхамид каза пред спецсъда в понеделник, че в Германия учи архитектура и въпреки че е на 20 г., има съпруга и дете и иска да се грижи за тях.

За всяко заседание в спецсъда охранители водят сирийците в пранги на краката.

Обвинението, за което спецпрокуратурата ги изправи пред съда, присъства в Наказателния ни кодекс от 2015 г. То гласи, че чужденец, който имал намерение да участва в терористични актове против друга държава, влезе през границата на страната или незаконно пребивава в нея, се наказва със затвор до 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase