Снимка: flickr

Близо всеки втори българин (47%) не е съгласен у нас да бъде върнато смъртното наказание. Това сочат данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл".

"За" са 33 на сто от попитаните, твърдят социолозите и припомнят, че смъртното наказание у нас е премахнато на 10 декември 1998 година.

"Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание. Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни... Вероятно обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка (Турция - бел.ред.)", подчертават от агенцията.

В годините на демократични промени, редица организации, че и парламентарни партии у нас, са настоявали по една или друга причина, смъртното наказание да бъде върнато у нас.

За последен път темата бе на дневен ред след убийството на 23-годишната Вероника Здравкова във Велико Търново. Гражданите от старопрестолния град организираха подписка с искане за свикване на референдум за връщането на смъртното наказание, но тя така и не събра нужния брой подписи, за да влезе допитването в дневния ред на депутатите.

През април т.г. международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл съобщи, че има драматично увеличение от 54% на екзекуциите по света през 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Миналата година са били екзекутирани най-малко 1634 души, а през 2014 г. екзекутираните са били 1061. В това число не са включени екзекуциите в Китай, където информацията за смъртното наказание е държавна тайна.

Сега в света над 20 000 души очакват изпълнение на смъртните си присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase