Снимка: архив Reuters
fallback

Занимавка и Марулка дочакаха нови имена. А също и Хитлер. Софийският районен съд сменя всеки ден по едно име по желание на притежателите му.

За първите 6 месеца на годината са образувани 113 такива производства. През 2015 г. делата за промяна на името са били 237, а година по-рано в съда са постъпили 229 такива молби, пише "Сега".

Законът за гражданската регистрация допуска промяна на името, когато избраното от родителите е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо. Такива например са казусите на Марулка, Занимавка и Хитлер, разказват от съда.

Магистратите разрешават някой да се прекръсти и ако той е известен в обществото с псевдоним. В такъв случай прякорът се добавя към името.

Новото име е позволено и ако "важни причини налагат това". В тази графа влизат хората, които са станали известни под друго име. Като тв водещата Гала, чието рождено име е Галя.

Според съдиите се случва и някой да иска да се отърве по този начин от проблемите си със закона. Затова прокуратурата се уведомява за молбите за промяна на името.

Информация се изпраща и до общината, където е роден желаещият, както и до тази, където живее. Магистратите питат и в сектор "Български документи за самоличност" на полицията дали кандидатът да се прекръсти има наложени някакви санкции.

Новото име не означава нова самоличност, обясняват съдии. Човекът запазва ЕГН-то си и ако има някакви наложени санкции, няма как да се скрие от тях. Процедурата за промяна на пола по документи също минава през районните съдилища.

В София не се води статистика специално за този род производства. Затова и няма точни данни колко са на брой. Според магистратите годишно се гледат най-много две такива дела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Един българин

преди 7 години

До: ГУРБЕТЧИЯХитлер може и да няма вече в Германия, обаче има Химлер.И тя не е случайна: Катарина Химлер, правнучка на Хайнрих Химлер (неин прачичо, прадядо и е бил брат на Хайнрих и член на нацистката партия), омъжена за евреин, равин в Израел. Нарочно не си е сменила фамилията, защото изнася лекции против нацизма и е жив наследник на нацистите с което доказва че хората от различни раси могат да живеят заедно.

10

Parker

преди 7 години

Познавам човек който се казва Ленин.Ние му казваме Лени

9

Анонимен

преди 7 години

Преди години имаше някаква статия как в Израел живеели шестима човека с фамилията Хитлер, а двама от тях се казвали Адолф.

fallback