Снимка: Булфото

Сигналите срещу магистрати ще се разглеждат, само ако техният подател е вписал в тях и своето ЕГН. Тази поправка в Закона за съдебната власт приеха депутатите от правната комисия на парламента.

Промяната бе направена по предложение на Христиан Митев от ПФ, пише "Монитор". По негова идея в поправките на нормативния акт бе записано, че подателите на сигнал срещу магистрат трябва задължително да посочат в него не само името, адреса, телефона и имейла си, но и ЕГН-то си. Ако няма ЕГН, сигналът няма да бъде разглеждан, коментираха депутатите, защото всеки може да напише всякакво име и адрес, но валидно ЕГН се проверява лесно и бързо. За ЕГН като задължителен атрибут на сигнала гласуваха 9 членове на правната комисия в зала

Освен това депутатите приеха и друга промяна - подателите на неверни и клеветнически сигнали срещу магистрати - за незаконни доходи, конфликт на интереси, за непочтено поведение, което уронва престижа на съдебната власт или накърнява независимостта, трябва да носят отговорност по общия ред, когато засегнатият от твърденията им реши да търси удовлетворение.

Така депутатите от правната комисия заличиха от законопроекта за промени в ЗСВ текста, според който лице, което е подало сигнал не може да носи отговорност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase